Békés Megye Foci - Vezető hír

Büntetőpontok

Büntetőpontok
A megye I. osztályban immár a negyedik csapat neve mellett szerepel büntetőpont és a megye III. osztályban is előfordult már hasonló eset.

Sokan találgatásba kezdtek, illetve nem egyértelmű információk keringenek a megyében, ezért lássuk sorjában kinek, miért áll a neve mellett az a bizonyos mínusz pont.

 

Menjünk időrendi sorrenben a levonások tekintetében:

 

1. és 2.

Méhkerék és Békés: mínusz 1-1 pont

 

Az őszi szezon végefelé (15. forduló) a mérkőzés 88. percében félbeszakadt a Békés - Méhkerék felnőtt bajnoki mérkőzés.

Félbeszakadt mérkőzés esetén a Versenyszabályzat (61§ (4) és (6) pontjai) és a Fegyelmi Szabályzat (10§ (4/B.) - a), b) és e) pontjai) ide vonatkozó pontjai meghatározzák, hogy milyen döntés születhet. Ezen döntések között nem szerepel a pályán elért eredmény jóváhagyása!

 

Ilyen esetekben alapvetés, hogy a Bizottságnak meg kell határoznia, hogy kit terhel felelősség abban, hogy a mérkőzés félbeszakadt.

Amennyiben valamelyik felet tekintik vétkesnek és a másikat pedig nem, úgy a vétlen csapat kapja a 3 pontot 3-0 gólkülönbséggel.

Ha a Bizottság úgy dönt, hogy mindkét felet felelősség terheli, úgy a mérkőzés végeredményét 0-0 gólkülönbséggel 1-1 ponttal kell igazolni mindkét fél javára, viszont 1-1 büntetőpontot is meg kell állapítani ezzel együtt!

 

Ebben az ügyben a Fellebbviteli Bizottság mindkét egyesületet felelőssé tette a mérkőzés félbeszakadásában!

 

3.

Sarkadkeresztúr: mínusz 1 pont

 

Az MLSZ és BMLSZ Versenykiírásai és Szabályzatai előírják azt, hogy a felnőtt csapat mellett milyen utánpótlás csapatok szerepeltetése kötelező a "nagycsapat" mellett.

A megye I. osztályban az ifjúsági (U19), serdülő (U16) és előkészítő (U14) korosztályú csapatokat kell indítani.

 

A Fegyelmi Szabályzat 10§ (4/B.) c) pontja rendelkezik arról, hogy mit kötelező tennie a Fegyelmi Bizottságnak akkor, ha egy egyesület kötelezően indítandó utánpótlás csapat létszámhiányosan áll ki.

(Első eset írásbeli figyelmeztetés, második eset mínusz egy pont az utánpótlás csapattól, harmadik eset mínusz egy pont a felnőtt csapattól, negyedik és minden további eset mínusz három pont a felnőtt csapattól)

 

A Fegyelmi Szabályzat 10§ (4/B.) d) pontja rendelkezik arról, hogy mit kötelező tennie a Fegyelmi Bizottságnak akkor, ha egy egyesület kötelezően indítandó utánpótlás csapat nem áll ki.

(Első eset írásbeli figyelmeztetés, második eset mínusz három pont az utánpótlás csapattól, harmadik eset mínusz három pont a felnőtt csapattól, negyedik esetben a felnőtt csapatot ki kell zárni a bajnokságból).

 

A Sarkadkeresztúr U-14-es korosztálya három esetben állt ki létszámhiányosan, ezért a vastagon szedett büntetést alkalmazta kötelező jelleggel a Fegyelmi Bizottság.

 

Látható, hogy a létszámhiányt és a ki nem állást külön-külön kell számolni minden korosztályban!

 

4. és 5.

Csárdaszállás és Kevermes: mínusz 1-1 pont

 

A mérkőzés félbeszakadt verekedés miatt. Az Fegyelmi Bizottság mindkét egyesületet vétkesnek ítélte a mérkőzés félbeszakadásában, így hasonló döntés született, mint a Békés - Méhkerék mérkőzés esetében.

 

6.

Jamina SE: mínusz 6 pont

 

A tavaszi szezon negyedik körében (21. forduló) a Csabacsűd - Jamina SE mérkőzés előtt a játékvezető észlelte, hogy Göblyös Sándor, a Jamina SE labdarúgója versenyengedélye nem megfelelő, hiszen az a 2008/2009-es bajnoki évre szól. A játékvezető ezt közölte a vendégcsapattal, a labdarúgót nem engedte játszani, illetve az esetet jelezte a mérkőzés verseny-jegyzőkönyvében!

 

A Bizottság - a mérkőzés verseny-jegyzőkönyvének tartalma alapján - kötelezően, hivatalból járt el (VSZ 65§ (1)) a Jamina SE-vel szemben, miután óvás a korábbi mérkőzésekkel kapcsolatban nem érkezett. (Megjegyzés: az óvási idő öt nap).

 

A hivatalból történő eljárát is kötelező jelleggel szabályozza a Versenyszabályzat és a Fegyelmi Szabályzat. A Bizottság megvizsgálta a tényállást és kiderítette, hogy nevezett labdarúgónak a 2009/2010-es bajnoki évre nem került kiváltásra a versenyengedélye.

A Fegyelmi Bizottság a Fegyelmi Szabályzat 10§ 4 h) pontja alapján kötelező jelleggel hat büntetőpontot volnt le a Jamina SE csapatának összeredményéből.

 

Hogy jön ki a hat pont?

Ez esetben annyi büntetőpontot kell adni, amennyit azokon a mérkzőéseken szerzett, ahol a labdarúgó jogosultlanul játszott (ez három pont a Békéscsabai MÁV ellen), valamint mérkőzésenként további egy-egy büntetőpontot (három mérkőzésen szerepelt Göblyös Sándor, így ez további három pont.)

 

A Fegyelmi Bizottságnak sem az eljárás, sem a büntetőpontok számának meghatározásában nincs és nem volt mérlegelni valója.

 

Miért nem kapták meg az ellenfelek 3-0 gólkülönbséggel a 3 pontot?

Azért, mert nem történt óvás a mérkőzések eredményével kapcsolatban, hivatalból történő eljárás esetén pedig nem hozható ilyen döntés.

 

A Fegyelmi Bizottság azon játékvezetők tekintetében, akik korábban nem vették észre azt hogy a versenyengedély nem megfelelő, fegyelmi lefolytatása tekintetében átadta a Játékvezető Bizottságnak, ahol több hetes eltiltást kaptak a vétkes játékvezetők (ami gyakorlatilag pénzbüntetésnek is megfelelő szankciót jelent).